Eğitim-Bir-Sen Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bilgin, bir sendikanın, her yıl mutabakat zamanı yaklaştığında istifaları işleme koymamak için çeşitli madrabazlıklara başvurduğuna dikkat çekerek, okul idarelerinin, hukuki nitelik süsü verilmiş “üyelikten çekilme işlemi tamamlanamamıştır” yazılarını dikkate almamaları gerektiğini söyledi.
Bilgin, özellikle bir sendikanın, istifaları önlemek için kurumların gönderdiği istifa formlarına ve resmi yazılara mesnetsiz yazılarla cevap vermeye ve kafa karıştırmaya devam ettiğini kaydetti.
Kurumlara verilen istifa formaları ‘Gelen Evrak’ defterine kayıt edildikten ve tarih-sayı verildikten sonra üst yazı ekinde sendika merkezine gönderilmesine rağmen, “üyelikten çekilme formları emir ve kurallara uygun düzenlenmemiş; formlar, kurum üst yazısı/kurum mührü basılı bir halde merkezimize ulaştırılmamıştır. Bu nedenle üyelikten çekilme işlemi tamamlanamamıştır. Bundan dolayı söz konusu kişiler Üye Takip Sistemimizde sendikamız üyesi olarak kalacaklarından, sendikal işlemlerinin sendikamız adına yapılmasına devam edilecektir” şeklinde cevap verilmesinin artık alışkanlık haline getirildiğini belirten Bilgin, “Yapılanlara kimse itibar etmemelidir” dedi.
İstifanın irade beyanı olduğuna dikkat çeken Bilgin, “İstifa, tek taraflı bir irade beyanıdır. Çalıştığı kurumun ‘Gelen Evrak’ kaydına girilmiş olması ile istifa işlemi gerçekleşmiş olur. İstifada, sendika da okul da onay makamı değildir. Kurum tarafından genel merkeze bilgi verilmesinin şekli ve usulü üyelikten çekilmede herhangi bir önem taşımamaktadır. İstifa eden üyenin okuluna ‘üyelikten çekilme işlemi tamamlanamamıştır’ veya ‘usule uygun yazı göndermediniz’ demek, yazınız ve üyenin irade beyanı elimize ulaştı anlamı taşımaktadır. Bu durum ise ‘istifa için şartlar yerine getirilmiş, gerisinin herhangi bir önemi yok’ demektir” şeklinde konuştu.
4688 sayılı Kanun’un 16. maddesini hatırlatan Bilgin, şunları söyledi: “‘Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır. Kamu işvereni, bildirimin bir örneğini on beş gün içinde sendikaya gönderir’ şeklinde olan bir hükmün yeni bir izaha ihtiyacı yoktur.”
Murat Bilgin, istifaları önlemek maksadıyla bir sendika tarafından gönderilen hukuki metin süsü verilmiş iade yazılarından tedirgin olunmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Dikkate Alınmaması Gereken Yazı Örneği